Trends binnen kwaliteitsmanagement

Op vrijdag zes juli stapte ik (Koen Bijvoets) in het vliegtuig in naar Ostrava, op Praag na grootste stad van de Tsjechië. Wat heeft deze stad te bieden wat Nederland niet heeft? In Nederland bestaat er geen (beroeps)opleiding voor kwaliteitsmanager. De Technische Universiteit in Ostrava beschikt daarentegen over een complete faculteit voor kwaliteitsmanagement. Hier worden niet alleen diverse opleidingen aangeboden, maar wordt ook een hoop onderzoek in dit vakgebied verricht. Erg interessant natuurlijk voor ons, daarom volgde ik daar een vijfdaagse cursus “New Approaches to Quality Management”.

Wil je kwaliteitsmanagement inzetten om te verbeteren?

Wij helpen je graag

Aankomst in Ostrava

Na een weekendje Ostrava en omgeving, ging op maandagochtend de cursus dan echt van start. Op deze eerste dag kreeg ik een uitgebreid overzicht van voormalige en huidige kwaliteitsmanagement methodiek met de belangrijkste trends en ontwikkelingen hierin. Een van de trends is de overgang van de ISO 9000 familie naar de branche specifieke concepten zoals ISO/TS of de IATF voor de automotive industry. Daarnaast worden concepten als Total Quality Management (TQM) en zogeheten Excellence Models steeds vaker geïntroduceerd in organisaties. Ook de meest recente methodes binnen products quality planning en multicriteria decisionmaking kwamen aan bod. Denk hierbij aan APQP, PPAP, FMEA en QFD technieken, zoals House of Quality (HoQ) en de vier matrices aanpak. Woensdag werd in beslag genomen door advanced statistical process control. Ik volgde demonstraties hoe processen geoptimaliseerd kunnen worden aan de hand van rekenprogramma’s.

Kwaliteit in de praktijk

Donderdag kreeg ik een unieke kans om dit in de praktijk in werking te zien in een van de fabrieken van Brose, een van de vier grootste fabrikanten voor auto-onderdelen. In deze vestiging werd veelal met Industry 4.0 of Smart Industry gewerkt, waar kwaliteitsmanagement op basis van rekenmodellen onmisbaar is. Tijdens het avondprogramma kreeg ik een rondleiding over een van de recent gesloten ijzerfabrieken in de buurt – inclusief een bezoekje aan de zogenoemde “Bolt”-tower – eindigend met Pilsner Urquell, de grondlegger van de huidige wereldwijde biercultuur. Theorie moet natuurlijk in de praktijk worden toegepast 🙂

En nu toepassen!

Met die studiereis is Koen gecertificeerd in de nieuwste methodes voor kwaliteitsmanagement. Gefeliciteerd, Koen! Met de opgedane kennis gaan we onze diensten op het gebied van projectbeheersing en kwaliteitsmanagement in het bijzonder een actualiseren en optimaliseren.

Wil je de nieuwste methodes van kwaliteitsmanagement in jouw organisatie toepassen?

Dat kan! Bel of mail naar

«
»