Veelgemaakte fouten in PRINCE2 projecten

PRINCE2 is een acroniem en staat voor Projects in Controlled Environments. Het is een methodiek voor inrichting en uitvoering van je projecten. De methodiek gaat uit van zeven principes en zeven thema’s. Daarnaast worden zeven processen beschreven die gedurende een project plaatsvinden. Het is een methodiek, waar je op verstandige wijze uit kunt overnemen wat voor jouw project relevant is. Maar met een goede methodiek ben je er nog niet. Wat zijn veelgemaakte fouten bij PRINCE2 en hoe kun je je project(-resultaten) verbeteren?

Wil jij project PRINCE2 'dummy proof' maken?

We vertellen je er graag meer over!

#1. Kies de juiste aanpak voor je project

PRINCE2 is het meest geschikt voor projecten waarbij het eindproduct niet veel zal afwijken van wat bij de start van het project is beoogd. Bijvoorbeeld: als je een flatgebouw gaat bouwen, zal dat waarschijnlijk niet een rijtjeshuis worden. Dit zijn vaak langlopende projecten zoals in de Bouw & Infra branche. Deze gefaseerde project aanpak is ook wel bekend als watervalmethode. Het project wordt stap voor stap (fase voor fase) uitgewerkt. Natuurlijk kunnen er wel wijzigingen zijn gedurende het project, maar het eindresultaat blijft grotendeels intact. In andere branches, bijvoorbeeld in de ICT, zie je vaak dat het eindresultaat nog niet helemaal is uitgekristalliseerd. Het project kent veel wijzigingen, waardoor je moet bijsturen. Voor dit soort projecten is PRINCE2 minder geschikt. Een veelgemaakte fout is dan ook: een methodiek kiezen die niet goed past bij het type project.

#2. Niet leren van gemaakte fouten

Een van de zeven principes van PRINCE2 is leren van ervaringen. Al vanaf de initiatiefase is het registeren en analyseren van ervaringen vastgelegd binnen deze methode. In de praktijk zien wij echter dat geleerde lessen van verschillende projecten onvoldoende worden verzameld. Dat is jammer, want als je die ervaringen van verschillende projecten verzamelt, is de kans klein(er) dat je die fouten opnieuw maakt bij volgende vergelijkbare projecten.

Bij het borgen van je ‘Lessons Learned’ is het belangrijk een balans te creëren binnen de organisatie tussen de beschreven proces, beschikbaar systeem en aanwezige personeel(cultuur). Wil je weten of jouw organisatie een lerende organisatie is? Lees dan deze blog.

#3. Geen richting zonder goed bestuur

Een stuurgroep in een PRINCE2-project bestaat uit de rollen Opdrachtgever, Seniorgebruiker en Senior-leverancier. De mensen die deze rollen vervullen hebben een mandaat om de belangen van de betreffende groep te vertegenwoordigen. Zodoende is de Stuurgroep beslissingsbevoegde. In de praktijk zie je soms dat de Stuurgroep onvoldoende mandaat / draagvlak heeft. Dit leidt tot veel discussies en kan het project onnodig vertragen. Ook worden soms rollen gecombineerd die niet geadviseerd worden door PRINCE2, bijvoorbeeld de rol Project Assurance (die controles uitvoert of het project voldoet aan de eisen/verwachtingen) en de rol van Opdrachtgever. Een slager keurt nooit zijn eigen vlees.

Voldoet jouw stuurgroep aan alle eisen? Laat het checken! Wij helpen je graag bij het uitvoeren van een projectaudit, een workshop of als je Project Initiatie Document (PID) wilt laten toetsen.

Herken je deze veelgemaakte fouten in jouw PRINCE2 project?

Bel of mail gerust, wij helpen je verder!

«
»